DİPLOMAT

İyi ki varsın Emin KAYA

İyi ki varsın

Published

on

Ankara, insanlık tarihinde sayısız medeniyetlere ev sahipliği yapmış, tarih boyunca özellikle Selçuklular ve Osmanlılar devrinde, Ankara keçilerinin tüylerinden yapılan sof kumaşlarının yurt dışına satılmasıyla kervansarayların güzergahı ve bir ticaret merkezi haline gelmiş; seçkin bale, tiyatro, opera ve halk dansları düzenlemeleri ile hareketli bir sanatsal ve kültürel yaşama sahne olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti Ankara, özellikle dinleyici sayısı hiç düşmeyen Flarmoni Orkestrası ile de ünlüdür.

İyi ki Varsın Yazı dizimin konuğu; bünyesinde barındırdığı Enerji Petrol Gaz, Gas & Power ve Petroturk.com’la Türkiye’nin en büyük sektörel yayın grubu olan Balkan Gazetecilik’te aralıksız 27 yıl uğraşın duayeni ve şimdi bu 27 yıllık tecrübenin ışığında yeni bir yola çıkan Emin KAYA…

Bizim burada yaptığımız şey aslında sadece işe edebiyat tarafıyla bakmak değil, çok daha önemlisi, insanlara değerli olduklarını hissettirebilmek… Kendilerini ifade etme olanağı sağlayabilmek… Duygu, düşünce ve deneyimlerini paylaşabilme olanağı verebilmek… Dahası bunlardan yararlanarak insanlara önerilerde bulunabilme yollarını göstermek…

Herkesin yaşadığı, deneyimlediği iyi kötü olaylar, çektiği zorluklar var. Tabii ki bunun yanı sıra herkesin yaşadığı keyifli dönemler de var… Hatta hayattan aldıkları dersler var bol bol… Sonuç olarak, herkesin anlatması gereken o kadar çok şeyi var ki… Bütün bunları derleyip, toparlayıp başkalarına aktarabilmenin bir yolunun bulunması gerekiyor. Bu yol ille de kürsüye çıkıp nutuk atmak şeklinde değilse eğer, kitap yazmak, anı yazmak, hikâye yazmak neden olmasın?
İşte bu noktada Emin Kaya’yı anlatmak için tam da doğru bir zaman…

1 Mayıs 1974’te Ankara’da doğdu. İlk Öğrenimini Ankara’da, liseyi ise baba tarafından memleketi olan Eskişehir’de tamamladı. 1997 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İktisat Bölümü’nden mezun oldu. Sonrasında Ankara’ya geri dönüş yapan Kaya, 1998 yılında bağlı bulunduğu şirketinin İstanbul’a taşınmasıyla kendisi de oraya yerleşti. O günden bu yana İstanbul’da yaşıyor. 23 yıllık evli olan Kaya’nın Boğaç ve Bora isimlerinde ikiz çocukları var.
Genç bir mezun olarak 1997 yılında işe başladığı Enerji Yayın Grubu’na bağlı Balkan Gazetecilik’te tam 27 yıl aralıksız görev yaparak, 2024 yılının Mart ayı itibariyle görevini sonlandırdı.

Şu anda basılı ve dijital yayıncılık, ajans hizmetleri, organizasyon alanlarında hizmet veren “BOBO MEDYA” şirketinin kuruluşunu yaparak faaliyetlerine başladı. Bu şirket çatısı altında yayınlanan Gündem Enerji dergisi ve gundemenerji.com haber portalıyla, çok sevdiği enerji ve medya dünyasının içinde olmaya devam edecek.

Emin Kaya:
Toplumumuzda maalesef “Başarı ölçülerimiz sayılarla bildirilir”. Biz, onu bile tam becerememiş bir ülkede olsak da onlar gibi yapalım, başarı birimini biz de sayılarla ifade edelim… Ama neyi sayacağımızı dikkate alarak… Maalesef iletişimin tüm dallarında, gazetecilik, editörlük ve dergi yayınları toplam tirajlar başarı unsuru olarak ele alınır. Dergi yayınları birkaç bin adet satılmışsa o kadar başarılı kabul edilir ki aslında buradaki başarı yalnızca ticari başarıdır…

Ancak… Bana göre gerçek başarı, o derginin ya da yazı dizilerinin, kaç kişinin hayatına dokunduğu ile ölçülür. Kaç kişinin kendini fark ettiği, kaç kişinin kendinin de değerli olduğunu anladığı, kaç kişinin daha güzel bir dünya olabileceğini kavradığı, benim inandığım başarı ölçüleridir. Bizler yayınlarımızı yaptıktan sonra, kaç okuyucu bundan etkilenip daha adaletli, daha huzurlu, daha insan gibi bir yaşamı savunursa, o yayın bir o kadar daha başarılıdır.
Emin KAYA, sözlerinin devamında şu ifadelere yer veriyor.

Ofisboy’luktan, Genel Müdürlüğe ve Genel Yayın Yönetmenliğine uzanan 27 yıllık iş hayatımın gelişim sürecini, hayatım boyunca gurur duyacağım bir süreç olarak hatırlayacağım. Çünkü bu süreci; çok çalışan ama en önemlisi sevdiği işi merak duyarak, sürekli kendisini geliştirerek, sorgulayarak ve azimle yapan insanların çalışma dünyasında gelebileceği noktayı göstermesi açısından çok önemsiyorum.

Balkan Gazetecilik’teki iş hayatıma az önce de bahsettiğim gibi ofisboy olarak başladım. Şans kapıyı çalınca, ilk muhabirlik deneyimimden başarıyla çıkmamın da etkisiyle gazetecilik dünyasına adım atmış oldum. Artık haber ve röportajlar yapmaya, etkinliklere katılmaya başladım. Sonrasında editörlük, köşe yazarlığı birbirini takip etti. Tabi bu süreçte işin yalnızca haber kısmıyla kalmadım. Gazetelerin grafik tasarım süreçlerini merak ettim, onları öğrendim. Yeri geldi sayfa tasarımı yaptım, yeri geldi baskı süreçlerinde matbaada sabahladım. 2012 yılına geldiğimizde ise hem şirketimizin Genel Müdürlüğü’nü hem de yayınlarımızın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendim. Bu görevi de tam 12 yıl boyunca yürüttüm.
Tüm bu süreç boyunca bugün artık birer marka haline gelen Petroleum Istanbul Fuarı ve Türkiye Enerji Zirvesi’nin ilk kez düzenlenmelerinden itibaren hep içlerinde yer aldım, sorumluluklar üstlendim.

Görev yaptığım yayınlar Enerji Petrol Gaz, Gas & Power, Green Power gazeteleri ve Petroturk.com haber sitesi, belki de Türkiye’nin en büyük sektörel yayın grubu niteliğini taşıyor. Bu yayınların bu noktalara gelmesinde en ufak bir katkım olduysa ne mutlu bana. Tabi görev yaptığım süre boyunca bana desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen, bana duydukları güveni her zaman hissettiren eski patronlarım Sayın Sertaç Komsuoğlu ve Sayın Mustafa Akıncı ile tüm ekip arkadaşlarıma buradan bir kez daha teşekkürlerimi ifade etmek isterim.
Geldiğim noktada artık yeni bir yolculuğa başlamış bulunuyorum. 27 yıllık tecrübemin ışığında bu yolculuğun da başarıyla devam edeceğine inancım sonsuz.

Enerji sektörü ve Fenerbahçe olmazsa olmazlarımdan
İş dünyasında gözümü enerji sektöründe açtım. Haberciliğin doğası gereği sektörün her kesimiyle ilgiliyim. Adeta enerji sektörüyle yatıyor enerji sektörüyle kalkıyoruz. Tabii ki bir de Fenerbahçe. Kendimi bildim bileli iyi bir Fenerbahçeliyim. Fenerbahçe Kongre Üyesi ve Sarı Lacivert Derneği Sicil Kurulu Üyesiyim.
Diyerek sözlerini bitiriyor.
Her defasında yazı dizimin bütün akışı gözümün önünden film şeridi gibi geçer – sanki tamamını yıldırım hızıyla seyretmişim gibi – aynı zamanda öykünün başlangıcı, ortası ve bitişi hep birden kafamda oluşur. Ne var ki yazma aşaması her an sürprizlerle dolu…’’ tıpkı Emin KAYA’yı yazarken olduğu gibi.

“İyi ki Varsın” yazı dizimde belirli aralıklarla, belirli zaman dilimlerinde karşılaştığımız, diyalog kurduğumuz, hayatımızın olmazsa olmazı değerlere yer verdim. Ama içlerinde öyle biri vardı ki işte kendisinin ne saati vardı ne de vakti.

Ülkesine olan sevdası, iş dünyasında vizyoner yapısı, hayata anlam katmasını bilen ve bildiren girişimci ruhu, bilge kişiliği ve toplumun sevgisini, takdirini almış kimliği ile hem ülkemiz hem de uluslararası alanlarda İletişim Medya Sektöründe, toplumun sevgisini ve takdirini almış vasıfları üzerinde bulundurması, gelecekte de insanlık adına faydalı çoğu kapsamlı projeleri yaşama kazandıracağını biliyor ve kendilerine

İyi ki Varsın Emin KAYA diyorum

Levent KANDEMİR

Genç Diplomat

Exit mobile version