DÜNYA

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Yeşilin En’leri Ödül Töreni’ne katıldı

Published

on

BAKAN PAKDEMİRLİ: SON 19 YILDA 5,3 MİLYAR FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURDUK

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Ağaçlandırma çalışmalarında; Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 4’üncü sıradayız. Cumhuriyet tarihinin en büyük kampanyası olan “Geleceğe Nefes” kampanyasını hayata geçirdik Avrupa’da orman yangınlarında ilk defa insansız hava aracı kullanan ülke olduk Oduna dayalı ürünlerin dış ticaretinde geçen yıl 560 milyon dolar cari fazla verdik Ekoturizm ile ülke ekonomisine 50 milyon lira katkı sağladık

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Orman Genel Müdürlüğünün ormancılığın gelişimine katkı sağlayanları ödüllendirdiği Yeşilin En’leri Ödül Töreni’ne katıldı.

Yeşile can veren, büyüten, koruyan, işçisinden mühendisine,  orman köylüsünden sanatçılara ve basın mensuplarına kadar bu cennet vatanın her bir karış ormanı için katkı sunanları ödüllendireceklerini söyleyen Bakan Pakdemirli, bu ödülün hem personele hem de yeşile gönül verenler için bir motivasyon kaynağı olacağına inandığını dile getirdi.

Dünyanın kaynaklarının sonsuz olmadığını, nüfus artışı ve verimli kullanılmayan kaynakların kuraklık ve susuzluk tehlikesini beraberinde getirdiğini belirten Pakdemirli, “Artan yaşam alanları, ormanlar üzerinde daha fazla baskı kuruyor. Ormanların zarar görmesi, hava kirliliğini yükseltirken, dünyamızda iklim değişikliği tehdidi giderek büyüyor. Tabi; dünyadaki bu olumsuz tabloyu değiştirmek için çalışan birileri var. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak dünyada yaşanan bu olumsuz gelişmelerin farkındayız” dedi.

Orman teşkilatının 182 yıldır ormanları korumak ve geliştirmek için gece gündüz demeden çalıştığını ve yeşili korumak için canını ortaya koyduğunu kaydeden Pakdemirli, bu nedenle Orman Genel Müdürlüğü personelinin büyük bir alkışı hak ettiğini söyledi.

Türkiye’de son 19 yılda 5,3 milyar fidanı toprakla buluşturarak, orman varlığını 2,1 milyon hektar artırarak 22,9 Milyon hektara çıkardıklarını anlatan Pakdemirli, “Ağaçlandırma çalışmalarında; Avrupa’da 1’inci, Dünyada ise 4’üncü sıradayız. FAO (FRA) raporuna göre, dünya orman varlığı sıralamasında 2015 yılında 47. sırada olan ülkemizi, 2020 yılında 26. sıraya yükselttik. Böylece orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri olduk! 2023 yılı hedefimiz ise, orman varlığımızı ülke yüzölçümünün %30’una çıkarmak ve ülke bazında ulusal orman envanterini tamamlayıp, yayımlamak olacaktır” diye konuştu.

Bakan Pakdemirli, “Güçlü Tarım, Güçlü Türkiye” ilkesi ile 2019’da; 5 yıllık planla, 25 yıla ışık tutmasını planladıkları 3. Tarım Orman Şurasını gerçekleştirdiklerini ve bu kapsamda 38 Eylem planının bir bir hayata geçirerek tarıma, suya ve ormana değer katmaya devam ettiklerini vurguladı.

Cumhuriyet tarihinin en büyük kampanyası olan “GELECEĞE NEFES” kampanyasını hayata geçirdiklerini anlatan Pakdemirli, şunları söyledi:

“Bu önemli proje; ağaç ve orman sevgisini geliştirmek, toplumun bütün kesimlerinin çevreye olan duyarlılıklarına katkı sağlamak ve farkındalığı artırmak hedeflerimize, büyük katkı sağladı. 81 il, yüzlerce ilçe ve binlerce köyde 7’den 77’ye her yaştan binlerce vatandaşımızın katıldığı projemiz; ülkemizi bu alanda Gines Dünya Rekorlar Kitabı’na taşıdı. Endonezya’ya ait olan ‘1 saatte en fazla fidan dikme’ dünya rekorunu, Çorum’da 1 saatte 303 bin fidan dikerek, Türkiye adına tescil ettirdik ve Gines Rekorlar Kitabına girmiş olduk! 2020 yılında ise Ankara Çubuk ilçemizde hazırlanan bitkilerden oluşan Türkiye Haritası Mozaiği ile Dünyanın En Büyük Ağaç Mozaik Resmi kategorisinde Gines Dünya Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazandık.”

Dünyaya örnek olacak çok büyük bir ağaçlandırma seferberliğine dönüşen bu projenin, 2020 yılında uluslararası kimliğe kavuştuğunu dile getiren Pakdemirli, Geleceğe nefes’in, dünyaya nefese dönüştüğünü ve 30’a yakın ülkenin de katılımıyla bugüne kadar kamu kurumları arasında hayata geçirilmiş en anlamlı proje olması açısından da kendilerini gururlandırdığını söyledi.

Bakan Pakdemirli, genç kuşaklara tabiat sevgisini aktarmak amacıyla da “Tohum Ver, Fidana Dönüşsün” projesini başlattıklarını, bu projeyle; ilk ve ortaokul çağındaki çocukların kendi fidanlarını yetiştirmeye başladığını ifade etti.

Ormanları, orman köylüleriyle birlikte yöneterek vatandaşların ormanları sahiplenmesini ve buralardan ekonomik olarak gelir elde etmelerini sağlamak amacı ile gelir getirici tür ağaçlandırması yaptıklarını belirten Pakdemirli, “Yaptığımız çalışmalar ile badem, ceviz, dut, kestane, fıstıkçamı, zeytin gibi gelir getirici türlerde toplamda 5.440 köyde 18 milyon 530 bin fidan diktik. Bu sayede; bir taraftan bozuk ve açıklık vasıftaki ormanların ağaçlandırarak verimli orman statüsüne kavuşturulmasını sağladık” dedi.

“EROZYONLA TAŞINAN TOPRAK MİKTARINI 500 MİLYON TONDAN 154 MİLYON TONA DÜŞÜRDÜK”

Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafi konum, iklim ve toprak şartları nedeniyle erozyona karşı hassas bir konumda bulunduğunu belirten Pakdemirli, erozyonla mücadele çerçevesinde erozyonla taşınan toprak miktarını 500 milyon tondan 154 milyon tona indirdiklerini, 2023 yılında ise toprak kayıplarını 130 milyon tona indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

“AVRUPA’DA ORMAN YANGINLARINDA İLK DEFA İNSANSIZ HAVA ARACI KULLANAN ÜLKE OLDUK”

Türkiye’deki 22,9 milyon hektar orman varlığının 12,5 milyon hektarının yangına hassas bölgelerde yer aldığını ifade eden Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Bu büyük alanı tüm gayretimizle koruyoruz. 2020 yılında da orman teşkilatımız; Yangın işçisi, teknik personel, memur ve gönüllülerden oluşan 33 bin 590 kişi ve 4 bin 315 teknik ekipmandan oluşan gücümüzle ormanlarımızı korumak adına seferberlik bilinciyle çalıştı. Bu bağlamda 2020 yılında ilkleri gerçekleşirdik. Avrupa’da orman yangınlarında ilk defa insansız hava aracı kullanan ülke olduk. Böylelikle 234 yangını İHA ile tespit ettik. Ayrıca; 15 ton su kapasiteli Mİ 26 tipi helikopteri yani Dünyanın en büyük orman yangın söndürme helikopterini kullandık. 12 ton su kapasiteli 2 amfibik uçak ve termal drone’ların ilk defa kullanımını gerçekleştirdik. 2021 yılında 33 helikopter, 5 uçak, 4 İHA ile ilk defa 4 insansız helikopter ve tank kullanmayı hedefliyoruz.” 

2003 yılında 40 dakika olan yangına müdahale süresini 12 dakikaya kadar düşürdüklerini belirten Pakdemirli, 2023 yılına kadar bu süreyi 10 dakikaya indirmek için çalıştıklarını söyledi.

Bakan Pakdemirli, EFFIS raporuna göre, Akdeniz ülkelerinin son 10 yıllık ortalama orman yangın verileri incelendiğinde, Türkiye’nin Akdeniz ülkelerinin arasında yangın adedi ve yangın başına düşen yanan orman alanları sıralamasında 1. sırada yer aldığını dile getirdi.

“10 ÜLKEDEKİ 34 FARKLI YANGINA YARDIM ETTİK”

Tüm dünya ormanlarının bir zenginlik olduğu bilinciyle orman yangınları ile mücadelede sınırları aştıklarını belirten Pakdemirli, 2020 yılı sonuna kadar 10 ülkedeki 34 farklı yangına uçak ve helikopterlerle yardım ettiklerini, 16 ülkeden 226 teknik personele de eğitim verdiklerini ifade etti.

“ODUNA DAYALI ÜRÜNLERİN DIŞ TİCARETİNDE GEÇEN YIL 560 MİLYON DOLAR CARİ FAZLA VERDİK”

Odun hammaddesi kullanan sektörde dışa bağımlılığı azaltmak için yapılan yoğun ormancılık çalışmaları sonucu ülkemiz tarihinde ilk kez 2018 yılında sektörün cari açığı sıfırlandığını dile getiren Pakdemirli, “2019 yılında oduna dayalı ürünlerin ithalat ve ihracatında 479 Milyon Dolar cari fazla verdik. 2020 yılında ise 560 milyon dolar cari fazla verilmiş olup, 2021 yılı hedefimiz 700 Milyon Dolardır” dedi.

Bakan Pakdemirli, odun dışı orman ürünlerinde yapılan envanter ve faydalanma çalışmaları neticesinde; 2002 yılında 31 bin ton olan odun dışı orman ürünleri üretimini 2020 yılında 825 bin tona çıkardıklarını ve böylelikle ekonomiye 6 milyar lira orman köylülerine ise 800 milyon lira katkı sağlandığını açıkladı.

“EKOTURİZM İLE ÜLKE EKONOMİSİNE 50 MİLYON LİRA KATKI SAĞLADIK”

Pandemi ile birlikte turizme yeni bir alternatif olan ekoturizm konusunda yaptıkları çalışmaları anlatan Pakdemirli, “2020 yılında 28 ekoturizm yönetim planlaması yaparak, ülkemiz ekonomisine 50 Milyon Lira katkı sağladık. 2023 yılına kadar ise 60 ekoturizm alanını hizmete sunmayı hedefliyoruz. Günümüz itibari ile 1.583’e ulaşan mesire yeri sayısı ile ülkemiz ekonomisine 2 Milyar Lira katkı sağlanmaktadır” değerlendirmesinde bulundu.

“590 BAL ORMANINI ARICILARIN KULLANIMINA SUNDUK”

Dünya çam balı üretiminin %90’ının Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini dile getiren Pakdemirli, “Bu kapsamda biz de arıcılarımızı ve bal üretimimizi desteklemek adına 76 bin 198 hektar alanda, 590 Bal Ormanını arıcıların kullanımına sunduk. Bugün itibari ile 8 milyon kovandan 110 bin ton bal üretimi gerçekleştirilmektedir” dedi.

Bakan Pakdemirli, orman yangınlarıyla mücadele sırasında bugüne kadar 117 vatan evladını şehit verdiklerini de sözlerine ekledi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin konuşmasından ardından yeşile gönül verenlere ödülleri verildi.

Ödül alan kişilerin listesi: 

Genç Diplomat

Exit mobile version